Hobi çeşitliliğinde üstüme yoktur:))) Şimdilik kategorilerimde gördüğünüz kadar. Daha da çoğaltmaya çalışıyorum. Hepsi amatörcedir ve öğrenme kaynağım internettir. Dünya gözüyle, yaparken zevk aldığım her el işini denemek istiyorum.Her el işini sanata dönüştüremem ama ucundan azıcık tadına bakar keyfini çıkarırım. Bu da bana yeter.

22 Ekim 2009 Perşembe

BÖYLE YAPTIM








Benim evimde Amerikan mutfak denilen,birikmiş bulaşık rezâletinin salondan görünmesini sağlayan mutfaklardan var.Salon, mutfak arası mermer tezgâhlı dolapla ayrılmış.İşte o mermer keçe çalışması için işime yaradı.Pıtpıtlı naylonu, pıtları üste gelecek şekilde mermere yaydım.Keçeleri iki sıra ,tek kat dizdim.Üzerine tül örttüm.Ilık sabunlu suyla ıslattım.Sabun Kırlangıç'ın zeytinyağlı sabunu.hafif hafif bastırarak sabunlu suyu her tarafına yedirdim.Tülün üstünden sabun sürüp, okşaya okşaya hafif hafif bastırdım.Böyle biraz daha kuvvetli bastırarak oynadım.Sonra üstünden havlu bastırarak fazla suyunu aldım.Hırdavatçıdan aldığım kalın PVC boruya,pıtlı naylonla beraber,tülle beraber sıkıca ve düzgünce sardım.Külotlu çorap bacaklarıyla bağladım.(Öyle gözüm dönmüş ki çorabı hiç kontrol etmeden carttadak kestim.Kesin sağlamdı zavallıcık.)Esnek bağcık gerekiyormış da.Sonrası, kolumuza kuvvet hop hop hop.Ruloyu ileri geri, bastıra bastıra yuvarladım yoruluncaya kadar.Açtım keçenin tersini çevirdim, bir daha ılık sabunlu suyla ıslatıp ayni şeyleri tekrarladım.Bu işlemi ne kadar çok yaparsanız keçeniz o kadar sağlam oluyormuş.Ben 4 kere yaptım.Sabunluyken keçenin yüzeyinden iki parmağınızla bir cimcik tutmaya çalıştığınızda tutamıyorsanız olmuş demektir.Keçeleşme bitince nazikçe katlayıp sıcak suyla sabununu akıttım.Soğuk suyla da yıkadım.Sirkeli suda biraz beklettim.Sabun iyice uzaklaşsın diyeymiş.İki elimin arasında bastırarak bükmeden sıkıp astım.Of çok iş yapmışım.
Bu gördüğünüzün ikinci parçasını yarın yapacağım.Bugün çok güzel ipek şifon eşarplar buldum.Akabinde Nuno felt yapacağım inşallah.

17 yorum:

  1. Nedret abla, keçe çalışmaları çok hoşuma gidiyor ama hazırlık kısmı çok meşakatli, tabi hazırlardan yapmıyorsan...
    Eline sağlık. Bakalım ne çıkacak bu keçelerden.

    YanıtlaSil
  2. tam yatacakken yazıyı görünce okudum, ne kadar güzel anlatmışsın ablacım. Merdaneyi gördümmm:)) bak şimdi ben nerede yapıcam bu işi???

    İyi geceler, öpücükler

    YanıtlaSil
  3. Yok kuzum.Hazır yünden yapıyorum.Koyunları kırkıp, yünleri yıkayıp, boyamıyorum yâni.Nako sağolsun:)))
    Bu yaptığımı zaten kumaş olarak kullanmayacağım.Pembe şalın kahverengi versiyonu olacak.Yorgan diken de kaldı mı bilmiyorum, gidip ham yün alayım.Kahve-beyaz ham yünle de çok güzel işler yapılabilir.

    YanıtlaSil
  4. Ben keçe işinden pek anlamıyorum ama sanki yünün keçeleştirilmiş hali, kumaş gibi metreyle satılıyor diye hatırlıyorum. Ama olsun bunu da öğreniyorum sayende. İyi geceler.

    YanıtlaSil
  5. ay nedret abla ne emekli zor işler yapmışsııın.kolların yorulmadı mı bunları yaparken? ben hayatta senin kadar sabırlı olamam.eminim çok harika bir iş çıkarıcaksın.kış geldi sen coştun yine:))) çok merak ediyorum ne olacağını.
    bu arada benimde peçeteden yaptığım iş bitti.yarın okuldan gelince son fotoları çekip yazısını yazacağııım:)

    YanıtlaSil
  6. Marifetli Peri'ciğim, doğru biliyorsun.Geçen kışı senin dediğin gibi kumaşları kese biçe geçirdim.Bu sene de değişik işler yapayım dedim.Sana da iyi geceler.

    YanıtlaSil
  7. Keçeleme işlemi çok yorucu ve sabır isteyen bir iş.Ben de birkaç gündür boncuk yapıyordum bu gece bileklerimin ağrısından uyuyamadım.Allah kollarınıza kuvvet versin,yine çok harika bir çalışma ve çok güzel bir anlatım yapmışsınız.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Kolay gelsin. Zor görünüyor....
    <:))

    YanıtlaSil
  9. Ablam sen o küçücük şeyden bu kadar kocaman bişey çıkartmışsın ya valla bilmediğimden çok şaşırdım emeğine sağlık (cahilliğin gözü kör olsun:))

    YanıtlaSil
  10. Vallahi Nedret hanım önünüzde şapka çıkarıyorum. Allah nazarlardan saklasın bu ne marifettir. Ben bu keçe işine girsem, daha ilk aşamada Carpal Tunnel sendromum azar, ellerimi 1 ay kullanamam, ayrıca bir de sabır unsuru var tabi ki. Elleriniz dert görmesin diyorum...

    YanıtlaSil
  11. Nedret abla anlatım için teşekkürler. Bu olaya ısındırıyorsun beni yavaştan. Çekim gücüne giriyorum. Bi sorum olacaktı. Bu keçe çıplak tende kaşıntı yapıyor mu? Ona göre başlayacağım. Yapıyorsa benim buluttan nem kapan cildim bunu istemez, hiç başlamayayım, eh bu emek te hediye edilemez yani:))

    YanıtlaSil
  12. Sevgili nedret hanım tek kelime HARİKASINIZ.

    Sevgiyle kalın..

    YanıtlaSil
  13. Teşekkürler arkadaşlar.
    Sesiber'ciğim, yün kazak giyemiyorsan bunu da kullanamazsın sanırım.Yumuşacık ama, allerjin varsa kaşındırabilir.Sen şimdi bekle.Birkaç gün sonra nuno felting deneyeceğim.Sen de oku netten biraz, o sana dokunmaz.Evde artık kullanmadığın ipek fularların vardır nasılsa onları değerlendirirsin.Kare eşarp yaramıyor, uzun ve geniş fularlar güzel oluyor.
    Kollarımdan ziyade omuzlarım ağrıdı.Ellerim zaten ellikten çıkmış durumda.Hele sağ elim... (Ah gençliğimin güzel elleri ve diğer güzellikleri, neredesiniz?) Eklemlerim genişlemeye başladı.Ailede artrit var.Neyse ki ağrımıyor şimdilik.

    YanıtlaSil
  14. nedret ablacım ellerinin kollarının ne kadar ağrıdığını tahmin edebiliyorum allah ellerimize ,kollarımıza kuvvet versin daha da devam edecekmişsin şimdiden kolay gelsin ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  15. Ankarada olsaydın da beraber yapsaydık ne güzel olurdu.Ohhhoooo ne işler çıkarırdık,sen sererdin ben tekmeleye tekmeleye keçeleştirirdim.Bu gün beni kızdıranlara vurur gibi yapsaydım halı kadar keçem olurdu herhalde,hırsım geçermiydi bilmem?
    bu arada çok güzel yapmış,çok da iyi yazmışsın demeyi unuttum.Bir de seni özledim demeyi:))
    valla bak

    YanıtlaSil
  16. nedret ablacım nasıl bir emektir. Rabbim size güç kollarınıza kuvvet versin muhteşem işler yapmaya devam edin. Bitmiş halini çok merak ediyorum

    YanıtlaSil
  17. Sağolun güzeller.
    Yok Nurhan'cığım korktuğum kadar ağrımadı kollarım.Dün biraz ağrıyan omuzlarım da alıştı bugün.
    Nalan'cığım ben de özledim.Seni de,oğlumu da.Ama gelmek çok zor.Allah mücbir sebep çıkartmasın.
    Ben senin kızdıkların içinde tepeyim keçeyi:)))
    Sağol dakikadanönce'ciğim.Yarın inşallah.

    YanıtlaSil