Hobi çeşitliliğinde üstüme yoktur:))) Şimdilik kategorilerimde gördüğünüz kadar. Daha da çoğaltmaya çalışıyorum. Hepsi amatörcedir ve öğrenme kaynağım internettir. Dünya gözüyle, yaparken zevk aldığım her el işini denemek istiyorum.Her el işini sanata dönüştüremem ama ucundan azıcık tadına bakar keyfini çıkarırım. Bu da bana yeter.

21 Kasım 2009 Cumartesi

TORNACI OLMAYA KARAR VERDİM



Keçe şapkayı plastik mutfak kabının tersinde yapmak zor gelince kalıp yaptırmaya karar verdim.Marmaris marangozlarını dolaştık.Kimse yapmıyor.Herkes Tornacı Kâzım'ı tavsiye ediyor.Türk işi yer tarifleri ile zar zor bulduk adamı.Önünden geçiyor görmüyormuşuz meğer.Tahmin edilecek gibi bir yer değil ki.İzbe bir kapı,ne bir tabela, ne bir hayat belirtisi.Bakındığımızı gören biri karşıki çay bahçesinden elleri cebinde ''kime baktınız?'' diye geldi.Kâzım usta kendisi imiş.''yaparım, kütük getirin bende yok'' dedi.Yer târif etti, gidip aldık.İstediğim yükseklikte iki parçaya böldürdük.Dağ gibi çam kütüğü yığılı, içlerinden uygun olanını bulmak ne zor oldu bilemezsiniz.Seçme şansı verilince insan ''bulmuşken en uygununu alayım'' derdine düşüyor.Neyse ki kovulmadan seçtim birini:))) Kâzım Usta da beğendi, başladı çalışmaya.O izbe yerin içinde neler yokmuş meğer.O çok pahalı âletlerin çalınmama sebebi çok ağır olmalarıdır kesin.O çalışmaya başlar başlamaz ''torna'' denen âlete âşık oldum.''Bana bundan al'' deyince, benim sabırlı kocam attı kahkakayı. Haydi o kadar büyüğü olmayıversin canım benimki.Minyatürüne de râzıyım:))) Süper bir makine.Ustayla beraber kütüğü  sıkıştırdık tornaya, başladı dönmeye.Usta neresine keski tutarsa orası oyuluyor.Dura kalka, ölçe biçe, nasıl istediğimi sora sora yaptı .Kimse böyle birşey istememiş bugüne kadar.''Eh mâdem, kapıya bir tabela as, hem arayan seni rahatça bulsun. hem de belirt ''Şapka kalıbı yapılır'' diye'' dedim.Gülüyor.İşte kalıplarım.Kocam sağolsun, onları benim için güzelce zımparaladı, vernikledi.
Kalıpları görüp beklentileri yükseltmeyelim lütfen.İnsan içine çıkacak gibi olmazlarsa göstermem:)))

10 yorum:

  1. Sen ne yaparsın da güzel olmaz Nedret Abla'cım. Şimdi elinde kalıpta var. Şahane şapkalar çıkacağına eminim o hünerli ellerinden. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. :))) süper, ben de marangozluğa sardım biliyosun. ortak olalım mıı:))

    YanıtlaSil
  3. sen tornacılıkda yaparsın,inşaatta yaparsın,heykelde yaparsın .TATLIM SEN AZMETTİNMİ HERŞEYİN EN GÜZELİNİ YAPARSIN.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Sen yapıcan da güzel olmayacak ha Nedret hanım, gülerim buna. Kimbilir o kalıplardan ne sanat eserleri çıkacak. Hadi bakalım rastgele...

    YanıtlaSil
  5. Yaptıklarınızı bir süredir izliyorum da, çok güzel şeyler çıkacağına şimdiden eminim. Bu arada kalıplar ne güzel olmuş:)

    YanıtlaSil
  6. Teşekkürler arkadaşlar.Sergun'cuğum ben evde tâdilat filan olduğunda, çalışanlar işi baştan savdıkça hasta olurum ve zaman zaman badanacı, karocu, marangoz hepsini olurum.Ne var ayol âlâsını yaparız.Ama marangoz atölyeleri, tozu hâriç en güzel yerler.Talaş kokusu süper.Olalım valla:)))
    Teşekkür ederim Aslı'cığım.Her zaman beklerim.

    YanıtlaSil
  7. Keçeçi olarak çok Başarılıydınız. Tornacı olarakda olursunuz eminim :) şaka bir yana nedret abla iki şekillendirmiş kütük çalışmalarınız kolaylaştıracak. Yardımcı olduğu için enişte sağolsun diyorum bende.

    YanıtlaSil
  8. Nedret hanım ben Nalan ın eşiyim uzun zamandır kullanmadığım bir ağaç tornam var. Gelip alırsanız torna sizin. Yalnız biraz elden geçmesi gerekli. Birde motoru eksik.
    Yalnız uyarayım tornacılık kolay bişey değil. Evinizde bir odayı ona ayırmanız gerekli.
    iyi günler dilerim.

    YanıtlaSil
  9. Çok teşekkürler Mahmut Bey.Benimki sadece espri idi.Yoksa nerede bende o kol kuvveti.Evimiz de küçük zâten.Ayrıca da Mehmet beni ''bir bu eksiti, tornanı da al git'' diye koyar kapının önüne.:)))
    Bu çok nâzik teklifinizi maalesef kabul edemiyorum.
    Biz de size iyi günler diliyoruz.

    YanıtlaSil
  10. Ne güzel anlatmışsın. Hep hayalimde bir marangoz atölyesi var. Hayal işte, adı üstünde. Ama birgün olursa benim-bizim gibi garip istekleir olanlara gönüllü hizmet edeceğim :)

    YanıtlaSil