Hobi çeşitliliğinde üstüme yoktur:))) Şimdilik kategorilerimde gördüğünüz kadar. Daha da çoğaltmaya çalışıyorum. Hepsi amatörcedir ve öğrenme kaynağım internettir. Dünya gözüyle, yaparken zevk aldığım her el işini denemek istiyorum.Her el işini sanata dönüştüremem ama ucundan azıcık tadına bakar keyfini çıkarırım. Bu da bana yeter.

14 Ocak 2012 Cumartesi

19 MAYIS

  Gençken, sabah uykularından ayılmayı hiç sevmediğimden bayramlardan nefret ederdim. Annem öğretmen olduğu için de metazori bütün törenlere katılırdım. Üşürdüm, acıkırdım. Mikrofonlar inlediği için hiçbir şey anlaşılmayan konuşmaları öğretmenlerin''susun'' îkazları arasında dinliyormuş, anlıyormuş gibi yapardım. Ama bu sıkıntılarım törendeki vazifemi yapma zamanına kadar sürerdi. O an geldiğinde kendimi âdetâ törenin tek yıldızı gibi hisseder yürüyüşse yürüyüş, danssa dans, yapar eve mutlu ve yorgun dönerdim. Hangimizin birikmiş bayram anıları yoktur ki?
  Şimdi düşünüyorum da, ben öğretmen çocuğu olduğum için kaçamasamda çoğu öğrenci bu törenlere katılmazdı. Ya belirli sınıflar, ya boy pos bakımından uygun olanlar, sağını solunu karıştırmayanlar (!) gibi bir seçim sonrası katılınırdı. Katılmak istemeyen ne yapar eder bir yolunu bulur kaçardı.Hâlâ bütün çocukların katıldığını sanmıyorum. Öyle olsa ne stadyumlar yeter ne de caddeler, yollar.
  Çocuklar üşüyormuş, dersler aksıyormuş. Her sene aksadı. Öğretmen, doktor, mühendis, polis olmak isteyenler bu törenler yüzünden olamadılar mı? Çocuklar devlet büyükleri gelecek diye yol kenarlarına dizilip saatlerce beklediklerinde daha mı az üşüdüler?
  Söylemeye söylemeye marşları unuttuk.Çocuklarımız İstiklal Marşı'ndan başka marş bilmiyor.
Şimdi 19 Mayıs törenleri kaldırılacakmış. Biz sizin kaldırmak istediğiniz,  varlığını küçülte küçülte yok etmek istediğiniz şeyin ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Külâhıma anlatın.
                                                                          1968 Uşak

25 yorum:

  1. ahh Nedet abla, ne hallere geldik. 29 Ekim Törenleri iptal edildiği zaman da çok sinirlenmiştim. Şimdi bir de bunu çıkardılar.

    YanıtlaSil
  2. ahh Nedet abla, ne hallere geldik. 29 Ekim Törenleri iptal edildiği zaman da çok sinirlenmiştim. Şimdi bir de bunu çıkardılar.

    YanıtlaSil
  3. Nedret Hanım, size katılıyorum. Ayrıca eklemek isterim ki 19 Mayıs bizim için bir bayramdan da öte, başka bir şeydi. Sembolik bir anlamı olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden de kaldırılmasına itirazım var.

    YanıtlaSil
  4. Evet, bizler de geçtik o yollardan, derslerimizden de geri kalmadık. Bunlar bahane. Çocukların üşümesini çok önemseyenler neden bu karda kışta okullarda organize edilen koşularda çocukların tir tir titremesinden rahatsız olmuyorlar? Sadece 19 Mayıs'ta mı çocukları düşünüyorlar?

    YanıtlaSil
  5. hepsinin sebebi belli, çok sistemli yavaş yavaş yapıldığını bunların umarım herkes bir gün fark eder. çok yazık...

    YanıtlaSil
  6. hakkında yapılacak haberleri ve yorumları yine çetrefilli yeni bir mevzumuz daha oldu. zira alakalı neşredilen her kelime, bir şekilde ‘siyasi iktidar vs kemalizm’ ringiyle ilişkilendirilecek. ama geniş spektrumlu hakkaniyetler doğurmanın bir yolu varsa, o da kanaatimce dürüst olmaktır. ben domuz etinin tadını sevmeyenlerdenim.

    stadyumlarda topluca kutlanan milli bayramların; hala bu işlevselliğinden kurtulamamasının nedeni, belki de otokrasinin moda olduğu iki savaş arası dönemde kurulmuş bir devlet olduğumuz içindir. zira kolaylıkla bu törenlerin, halkını asker gibi diri, uyumlu ve disiplinli olduğunu dünyaya kanıtlama çabası olarak da değerlendirilebileceğinin kanısındayım.

    -bu tip gösterilerin en babalarını, en afililerini zamanında hangi rejimin düzenlemiş olduğunu video arama motorlarına ‘riefenstahl’ yazarak kanımı paylaşabilirsiniz-

    19 mayıs gösterilerinde yüksekten bakan biri için anlamlı görüntüler oluşturacak bir koreografi tasarlanır. ama aşağıdaki zavallılar tam olarak ne olduğunu kavrayamazlar; sadece duracakları yer ve yapacakları hareketleri ezberlerler. erkekler bir ara çiftçi olup güya yerden saman kaldırır gibi eğilip kollarını savurur; o noktada kızlar gelip etraflarında arı misali seke seke dönüp durur. ve diz çökülüp dansa davet çıkarılır…

    sonrasında ‘vals’ olduğu söylenen birtakım figürlerle birkaç adım kıvrandıktan sonra, birden ayrılıp paldır küldür sahanın köşe noktalarına doğru koşulur. omuz omuza verilip çemberler oluşturularak “phantom of the opera” eşliğinde bir sağa bir sola… ne oluyor lan?

    milli duygular-anma, hatırlama-yad etme, gençlik- spor bu mu? ayrıca neden stadyum? sporun ikametgahı için mi? 23 nisan da parklarda, piley-steyşın salonlarında kutlansın? geniş alan, hareket olanağı mı? mesela sallanmak gibi mi?

    ayrıca neden dini bayramlar da stadlarda kutlanmıyor? her ramazan bayramında her caminin imamı -müftülüklerinden aldığı emirler doğrultusunda- cemaatlerini senkronize hareketler ve ulvi gösterilerle bayrama hazırlasa? müminler oturdukları koltuklardan ellerindeki renkli kartonları değiştirerek kocaman kocaman hadisler yazsalar. müezzinler temsili bayram şekeri, çiklota kıyafetleriyle ilahiler söyleseler…

    münferidizm bir yana bırakılırsa, “sence tören olsun mu olmasın mı” dayatması ringdeki renginizi belli etmek içindir. zira her an ‘yandaş’ yahut ‘statükocu’ yaftalamalarıyla karşılaşabilirsiniz. bu sistem taktiklerinin gölgesinde benim aklıma gelen ilk sorular ise;

    doktorunuz “linf kanseri olabilirsiniz” dediği için mi yoksa hocanız “günah” dediği için mi domuz eti yemiyorsunuz? yoksa sadece tadını mı beğenmediniz?

    YanıtlaSil
  7. Çok haklısın Nedret ablacım..Adım adım bazı şeyler geliyor..Ama maalesef kimse tehlikenin farkında değil..yine de umudumuzu yitirmeyelim
    diyorum Nazım Hikmet gibi..

    Büyük insanlığın toprağında gölge yok
    sokağında fener
    penceresinde cam
    ama umudu var büyük insanlığın
    umutsuz yaşanmıyor..
    Nazım Hikmet Ran..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. bence ters tepecek bu kez. Ben hiç takıntı yapmazdım gitsinler-gitmesinler. Bu kez ben çocuklarımı alıp çıkacağım sokağa mesela...

    YanıtlaSil
  9. Nedret ablam; ben çok istedim 19Mayıs çalışmalarına katılmayı ama okul spor takımları çalışmalara katılmıyordu. İçimde ukde kaldı.
    Sözlerinin hepsini ucundan kıyısından yaşamış biri olarak o yılları yeniden yaşıyormuşcasına hissettim. Soğukta tir tir titreyen çocuklar zevatları beklerken kimsenin gıkı çıkmıyor da 19Mayıs mı sorun oluyor anlayamadık bir türlü. Kaldı ki çok umurunda gençlik onların?
    Öğretmen anneciğinin ellerinden öpüyorum ablacım..

    YanıtlaSil
  10. Nedret'cim sadece Ankara'da yapılacakmış orada bayrama katılanlar çocuk değil mi? şimdiye kadar kutlama yapılmış bir şey olmamış da şimdi bu neyin nesi. amaçları ortada, üzüntüden 29 ekimi kutlamadılar ama hepsi o gece bir bakanın oğlunun düğünündeydi, üzüntüden hepsi! çok inandık..

    YanıtlaSil
  11. Efendim..yorumu bir kere yazdim sildim..
    Kendimi tutamayacagim yine yaziyorum..
    Ne yazik hallere düsmeye basladik.bunlar bizim milli bayramlarimiz.. Sahip cikmaliyiz. Ama niye bunlar basimiza geliyor..
    Son secimlerde bu kisileri kimler basa getirdi diye sorayim..
    Oy orani %49
    Yani her ki kisiden biri bu kisileri secmis..herkes diyor ben secmedim ben secmedim..
    Yanarim halimize ki ki ne yanarim.. Sonumuz hayir ola..

    YanıtlaSil
  12. Yorumu yayinlayip yayinlamamakta serbestsiniz nedret hanim ..sayfanizda istemediginiz bir polimik yaratmak istemem tabi..ama bu haberleri okudugumda tellerim atiyor iste..;(

    YanıtlaSil
  13. İşte bugünlere de geldik,hatta bir süre sonra bugünleri de arayacağız:((
    Hiç unutmam,19 Mayıs törenlerinde mayo üzerine giydiğimiz o minicik eteklerin kısalığından çekiştirip dururduk o gençlik masumiyetimizle; hiç aklımıza gelir miydi yıllar sonra tören giysilerinin ayak bileklerine kadar olacağı????

    YanıtlaSil
  14. Nasıl ince ince işliyorlar. Oya gibi, dantel gibi. Azmettiler mermeri delecekler bu gidişle Allah muhafaza..

    YanıtlaSil
  15. ah nedret abla çok doğru yazmışsın son cümle herşeyi ifade ediyor ''Biz sizin kaldırmak istediğiniz, varlığını küçülte küçülte yok etmek istediğiniz şeyin ne olduğunu çok iyi biliyoruz'' yavaş yavaş yapıyorlar herşeyi inş. bizim görebildiklerimizi çok geç olmadan herkes görebilir geleceğimizden korkutuyorlar ne hale geldik:/

    YanıtlaSil
  16. İyi ki katılmışız, iyi ki hepsini coşkuyla yaşamışız Nedret'cim.
    Bahane her zaman olasılıktır, bulunur. Van depremide bahaneydi 29Ekim için, yarında başka şey için bahane bulunur, bulunur da inandırıcılığı için kim umursuyor:(
    ister inan ister inanma ben yaptım oldu, işte bu kadar:(((

    YanıtlaSil
  17. hepimizin külahlarına ayrı ayrı anlatmalılar:(((
    japonyadan gelen saygısından kravatında ATATÜRK resmi taşıyor bizimkiler dönüp bakmaya tenezzül etmiyor ama ben bunu bakacak yüzleri olmadığı için diye düşünüyorum.
    iyiye gidiş görmüyorum ben maalesef:((

    YanıtlaSil
  18. yüreğinize sağlık düşüncelerinize duygularınıza aynen katılıyorum Allahtan daha çok anlatacakları külah var yeri ve zamanı geldiğinde külahlarıda değişeceğiz inanın bu yıl 19 Mayıs geçen senelere nazaran daha coşkulu bilinçli ve yürekten kutlanacak emperyalistler ve uşakları tarihte olduğu gibi gene Türklerden bir ders istiyorlar bizde vereceğiz :)

    YanıtlaSil
  19. ben hiç kaçmadım törenlerden ve hepsinde de severek yer alırdım çok üzüldüm habere

    diğer yandan 19 mayıs sadece Atatürkü anma değil aynı zamanda spor bayramı da. Zaten gençlerimiz spora karşı çok mesafeli yeni çağda, sporun önemi iyice azaltılmış oluyor böylece. Yazık

    YanıtlaSil
  20. Diyecek bir şey bulamıyorum allah sonumuzu hayır getirsin. Ne günlere geldik e daha atam mezarında nasıl inlemesin, nasıl kemikleri sızlamasın.

    YanıtlaSil
  21. Kesinlikle çok haklısınız. Bugüne kadar kutlanmasının hiçbir öğrenciye, veliye zararı olmayan törenler neden şimdi zarar versin, derslerinden geri bıraksın ki. Hepimiz törenlere katıldık, hepimiz de mezun olduk.Bahane arayana laf çok. Stad'da kutlatmazlarsa sokaklar bizim. Orada kutlarız bizde 19 Mayıs'larımızı, 29 Ekim'lerimizi. Sevgiler,

    YanıtlaSil
  22. Nedret hanım , özür dilerim...

    ben bir öğretmen olarak çin, kore ,iran ,ırak gibi geri kalmış devletlerde bu törenlerin halkı korku salmak için kullanıldığını düşünüyorum ...

    Gençlerin spor yapabilme imkanı var mı? yok!!

    Zengin çocukları yazın kamplara baskete gidiyor , kışında Uludağ'da kayağa...

    19 Mayıs törenlerinde öğretmenlerin 2 saatlik gösteri için Mart ayından itibaren o zavallı fakir , protein bile alamayan çocukları nasıl ezdiklerini bi bilseniz...

    O törenlerde ezilen çocuklar hayatlarında da ezik yaşayıp gidiyorlar ...

    Valla ben senelerdir bunu gözledim...19 Mayıs törenlerine bi tane zengin çocuğu katamazsınız..

    Garibanın fakirin et yiyemeyen , cebinde bi döner ekmek ayran alamayan çocuklarının o törenlerde , güneşin bağrında çok bayıldıklarını gördümm...

    Çocuklar Belediye başkanı, kaymakam ve garnizon komutanının yanında dimdik duracaklar diye çok dayak yiyen öğrencim oldu..

    Bu arada törenlerde güneşin altında saatlerce çalıştıkta ne oldu?
    1)öğrenciler 3 ay abartmıyorum matematik ,fizik vs. ders görmediler

    2)biz zavvallı öğretmenlerde öğrencileri törende hata yapacaklar diye bi nevi ezdik..

    Bu arada 19 Mayıs törenlerinden hiç kaçmadım ...hökür hökür ağlardım önceden ...

    neyse eğer çocuklara spor yaptırılacaksa...kaymakamın, komutanın karşısında değilde ...her mahallede spor kompleksleri olsa bence daha iyi..

    bilmiyorum ama benim yaşadıklarım ve gözlemlerimde bu..20 senedir

    sizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum..herkesin görüşü var 40 yaşıma geldim ..her görüşü saygı ile karşılıyorum..ne diyebilirim ki..sizi ve yazdıklarınızı okumayı seviyorum:))

    YanıtlaSil
  23. Havva Hanım'cığım. Fikirlerinizi yazdığınız için teşekkür ederim. Neş'e ve eğlenceyle yapılabilecek bir eylemin bu hâle getirilmiş olması çok üzücü:( Öğretmenliğini, çocukları ezmekte kullanan öğretmenlere de lânet olsun:( Benim annem kıyafetleri olmayan çocuklara bizzat kendisi diker giydirirdi. Nüfus beslenemeyecek kadar artınca ipin ucu kaçtı korkarım. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  24. sen de haklısın,Havva Hanım da haklı, Ama niyet te belli...
    İyi niyetle yapılacaksa el atılacak öyle çok şey var.
    Bu konuda çok şey söylenmeli Ama takatim ve sabrım yok

    YanıtlaSil
  25. . NOKTA
    Ah ablam ah!
    Politik konulara değinmiyorum Ömi istemiyor ama yazıkalr olsun bu hale geldik arapça müfredata girdi ya ben daha ne diyeyim
    askeri anıtkabirden çıkaranlar kör olsun
    68 kuşak sevgiyle cansın!

    YanıtlaSil