Hobi çeşitliliğinde üstüme yoktur:))) Şimdilik kategorilerimde gördüğünüz kadar. Daha da çoğaltmaya çalışıyorum. Hepsi amatörcedir ve öğrenme kaynağım internettir. Dünya gözüyle, yaparken zevk aldığım her el işini denemek istiyorum.Her el işini sanata dönüştüremem ama ucundan azıcık tadına bakar keyfini çıkarırım. Bu da bana yeter.

26 Aralık 2011 Pazartesi

TURUNÇATA

   Sevgili Leylak Dalı'mızın gazıyla, bahçede çürüyüp gidecek olan turunçları değerlendirmeye karar verdim. Ben öyle yiyecek, içecek işlerinden pek hazzetmem. Yemeyi içmeyi pek severim de, yapmayı hiç sevmem. Aşkla ve şevkle yemek blogu yazanlara pek şaşarım bu yüzden. Yemek işleriyle uğraşmıyor muyum? Uğraşıyorum tabii mecburen. Ancak en seri yapılanlarını tercih ediyorum:)) ''Mıncıkla buzdolabında beklet, bir daha mıncıkla tekrar beklet''   I ıh, daral gelir bana.
   Ancaaak. bakalım bu çok emek vererek hazırladığım turunç konsantresini nasıl bulacaksınız?
Yazın yeşilken limon niyetine kullandığım, şimdi yeterince olgunlaşmış turunçlardan bir poşet dolusu topladım.
Leylak'ımın verdiği tarife göre, çok nadide, hiç birinizde eşi benzeri bulunmayan mutfak terazimle 1kg. şeker tarttım.
Şekerimi tencereme alıp, üzerine iki su bardağı su ekleyip kaynamaya bıraktım.
Şurubum kaynarken ben ne yaptım? Yağmur suyuyla mis gibi yıkanmış turunçlarımı limon sıkacağıyla ( Sıkma aletinin kirlenecek parçalarını yıkamaya üşendiğimden ve de kullanmaya kullanmaya montajını da unutmuş olabileceğimi  düşünerek) sıkı sıkıverdim. Turunç beni hayal kırıklıına uğrattı. İçi küçücüktü ve çekirdekten geçilmiyordu. Kolay sıkıldı, ancak koca poşet dolusu meyveden hepi topu 750 ml. civarında su çıktı. Bir tadına baktım kiii... nasıl ekşii, nasıl ekşii.. adeta limon:))
Leylak'cığımın tarifine göre bu meyve suyunu kaynamakta olan şerbet kıvamını alınca, üzerine ilave edip bir taşımda beraber kaynatacaktım ancak, zaten çok az çıkmış olan usaredeki C vitaminini de kaynatıp yok etmeyeyim diye, şerbet soğuduktan sonra içine kattım. Mis gibi bir konsantre oldu. Suyla seyreltip tadına bakınca çok beğendim. Tadı limonata, kokusu turunç. Öyleyse adını Turunçata koydum:)
1250 ml. konsantrem oldu. Şişeledim, buzdolabına kaldırdım. Her gelenin üstünde deneyeceğim:))
 Bu tarifi Leylak Dalı'cığımız bana iki cümleyle verdi. Ya turunç reçeli tarifi verseydi? Yanmıştınız o zaman:)))

15 yorum:

  1. Allah iyiliğini versin ablacım, güldürdün valla.
    Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  2. ellerinize sağlık kışın c vitamini hazır yani:)
    yemek yapmak sevilmez mi?:))şaka şaka.
    ben bayılırım yapayım birileri yesin buyrun ben yaparım sizde yersiniz:)
    sevgiler

    YanıtlaSil
  3. tartı gerçekten çok şeker :) benim payımı ayır geldiğimde benim üzerim de de denersin :)

    YanıtlaSil
  4. hic bir seyi kiskanmam ama yasadiginiz bolgedeki bu guzellikleri kiskaniyorum
    afiyet seker olsun
    yarasin icenlere

    YanıtlaSil
  5. Evet terazine bayıldım gerçekten de :) bende haz etmem yemek işlerinden ama yinede mutfaktan çıkmam mümkün olmuyo gün boyu malesef.
    Afiyet şeker olsun yarasın misafirlerine..eminim nefis olmuştur...bu arada bere tarifi için teşekkür ederim.ara sıra takılırsam sorarım yine
    Sevgiyle

    YanıtlaSil
  6. Eskiden bayıla bayıla yemek yapan ben şimdilerde mecburiyetten yapıyorum.Bu sene turunç alamadık mallesef bende reçel yapardım .Bunu denemek lazım ama .Eline sağlık arkadaşım.

    YanıtlaSil
  7. Ben turunç suyunu buzluk poşetlerine koyuyor ve sonra haşlanmış ot salatası yaptığım zaman otlar sıcakken üzerine atıyorum.Limon niyetine salata da çok lezzetli oluyor.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Beni de üzerinde denenecekler listesine yazabilirsiniz. Tek şartım masada o güzel tartı bize eşlik etsin :))) Hah ha ha ! Bir de şart koyuyorum ,buldum da !

    YanıtlaSil
  9. Afiyet şifa olsun Nedret abalam ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  10. Ellerinize sağlık, çok özendim şimdi, hemen bahçeli bir eve taşınmam lazım :)

    YanıtlaSil
  11. hımmm.ağzım sulandı.hıh şimdi nolacak oralarada gelemeyiz.akşamın bu dar vaktinde kim gider yapayını alır:)enfes görünüyor.bi de güzel fotoğraflamışsın ki yapılışını.emeğine ellerine sağlık ablacığım ve afiyet olsun..

    YanıtlaSil
  12. Çok güzel görünüyor,sıktığın suları görünce ağzım sulandı.. eline sağlık Nedret abla..Başlığa bir anlam verememiştim yazını okuyana kadar :)
    bu arada tartıda pek bi afilli..
    bizde turunç yok napalım,portakalla idare etcez artık:)

    YanıtlaSil
  13. Sen de yemek postu yazdın ya, 2012 için de şöyle böyle diyorlar zaten, korktum ben :))

    YanıtlaSil
  14. :)))
    afiyet olsun...
    ve şimdiden mutlu yıllar diliyorum!

    YanıtlaSil
  15. Acilen size gelmek istiyorum. Beni turunçataya denek olarak kullanabilirsiniz:))
    Bloğunuza daha önce de sevgili Banuca'dan gelmiştim. Sanırım yorum da bırakmıştım. Ama bugün izlediklerime eklemek istiyorum izninizle. Bloğunuzu çok beğeniyorum. Çok şık, güzel işler paylaşıyorsunuz. Hele şu deli işi nazarlıklarınıza bayıldım. Deli işi diyorum, çünkü deha ile delilik arasında ince bir çizgi olduğunu biliyorsunuzdur. Bu iş de bana göre sizin parmaklarınızın, sabrınızın ve estetik duygunuzun bir dehasıdır. Ve evet deli işidir. Herkes yapamaz, yapmaz da. Ama ben bir denemek istiyorum. Evimde antrede böyle bir güzellikle misafirleri karşılamak herhalde güzel olurdu. İyi geceler diliyorum, soğuk Afyon günlerinden sıcacık selamlar gönderiyorum.

    YanıtlaSil